6.10.08

Visita a la finca custodiada del Racó del Pi

El passat dissabte (4 d’octubre), es va realitzar dins de la programació de la “Setmana de la Custòdia”, la visita a la finca custodiada del Racó del Pi.

Aquesta finca té un acord de custòdia del territori amb l’Ecomuseu Vernissa Viu. L’acord consisteix en la compensació econòmica de 12.000 euros a canvi de que l’associació Nerolí, que gestiona la finca, realitze en ella agricultura ecològica i organitze un itinerari a través de la història dels conreus del País Valencià. Aquest itinerari fa una passejada per diferents bancals en cultiu, on en el plaç de 1 any ja podran veure’s vinya, moreres, horta, aromàtiques, cereals, canya de sucre, garroferes, oliveres i ametllers...
La excursió organitzada per l’Ecomuseu Vernissa Viu i AVINENÇA, va comptar amb la presència de companys de la Xarxa de Custòdia del Territori, que van donar el seu recolzament a la iniciativa, i van fer de l’activitat un intercanvi de coneixements i un enfortiment de les relacions i de l’amistat que ja uneixen les dos associacions de custòdia del territori i en concret el nostre projecte i la XCT.

Primer vam passejar pels pobles de Lloc Nou de St Jeroni i d’Almiserà, visitant els seus tranquils carrers i places en un matí fresquet i de llum intensa. El grup va continuar resseguint la sèquia d’Almiserà fins a l’antic Molí on les vistes del riu i de la vall parlaven per si soles.

Posteriorment vam anar caminant fins la finca entre pinedes de pi blanc i tarongers fins arribar a la propietat gestionada per l’associació Nerolí. Allí ens van rebre amb un espectacular esmorzar plenament ecològic (pa, tomaqueta, umus, paté de bolets, formatge....) que vam gaudir en torn a un intens debat sobre l’ecomuseu i la seua funció a la vall de Vernissa. També la Núria, que venia representant a la XCT, ens va explicar algunes de les seues funcions i dels projectes que estan duent endavant, dels problemes que van sorgint i de com s’estan resolvent. Amb la panxa ben plena vam fer un volt per la finca acompanyats de Pere, Xavi, Carmela, Bengonya, Mar...que ens van mostrar tota la feina que han estat fent des de que es van ficar en aquest assumpte, això si amb l’ajuda del Voluntariat per la Custòdia que es va realitzar aquest estiu i que va coordinar el nostre company Josep Mª Peiró, que també va explicar juntament amb Rebeca, com van funcionar i que van fer durant els dies de treball comunitari.

Hi havia previst un taller, però l’intens debat i les explicacions es van menjar el temps reservat i van tornar passejant fins Lloc Nou on Núria ens va entregar a tots material divulgatiu de la XCT així com a l’Ecomuseu per ajudar en la tasca de fer difusió de la custòdia del territori. Hem d’agrair que la XCT ens enviara una de les seues representants de visita al nostre projecte, ens va alegrar molt compartir el matí amb ells!

Per finalitzar el matí el restaurant l’Ocell de Ròtova ens va complaure amb un àpat al seu estil que va acabar de lligar les discussions i debats en torn a la custòdia del territori com a eina necessària i urgent.

Un abraç a tots i fins la propera setmana de la custòdia!!!! Ens retrobarem abans a la VI reunió!

Endavant amb la custòdia del territori!

Equip coordinador de l’Ecomuseu Vernissa Viu