22.10.08

Jornada “La gestió del paisatge a les Gavarres. Passat, present i futur”.


Divendres 3 d’octubre, en el marc de la 3ª Setmana de Custòdia del Territori, es va celebrar a la Bisbal d’Empordà la jornada “La gestió del paisatge a les Gavarres. Passat, present i futur”.

L’objectiu de la jornada era, partint de la descripció del paisatge més recent, analitzar-lo des de diferents òptiques per debatre els riscos que l’afecten, els reptes de gestió que es plantegen i, en darrer lloc, de quines eines es disposa per actuar-hi.

Així, Luís Outeiro i Àlex de Miguel, geògrafs (UB) van exposar l’estudi que estan realitzant “Anàlisi dels canvis d'usos del sòl al massís de les Gavarres: 1956-2002”; David Meya, enginyer de forests del Baix Empordà (DMAiH) va centrar la seva exposició en “La planificació i gestió forestal a les Gavarres”; Edgar Nebot, enginyers de forests (GRAF/Bombers de la Generalitat) va parlar sobre “El Pla de Prevenció d’Incendis de les Gavarres” i Josep Gordi, professor de geografia (UdG) sobre les “Eines per a la gestió del paisatge”.
A la tarda es va fer una sortida de camp acompanyats d’Oriol Granyer (CG) i Josep Gordi (UdG). Primer, es van visitar una carbonera i una rajoleria com a exemples d’usos pretèrits que havien consumit molta biomassa, i per tant, influit en el paisatge gavarrenc. Després, es va enfilar la Serra de Cals per mostrar les actuacions de prevenció d’incendis que s’hi han executat i on es va poder discutir sobre el terreny diferents aspectes tractats al seminari.

La jornada ha estat fruit de la col·laboració entre el Consorci de les Gavarres i la Departament de Geografia, Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona i hi van participar una trentena d’assistents d’àmbits molt diversos –universitats, tècnics d’administracions, polítics,..-.

Oriol Granyer, Consorci de la Gavarres.