3.10.08

La producció de qualitat diferenciada: un procés complexe una alternativa viable


El passat dissabte 27 de setembre es va dur a terme la primera edició de les jornades tècniques de la Fira de l’Hostal del Vilar, amb la intenció de crear un espai de reflexió sobre els problemes que afecten als pagesos/es del Lluçanès i fer-ho en el marc de la fira més emblemàtica del sector agrari del Lluçanès. La jornada va comptar amb una participació molt animada i es va debatre sobre les possibilitats i limitacions de la producció agroalimentària de qualitat i la seva comercialització diferenciada.

Actualment la producció ramadera del Lluçanès es troba en un període de reestructuració important. Per una banda, els alts preus de combustibles i cereals han reduït el marge de benefici de l'activitat. Això és cert sobretot en aquelles produccions altament dependents d'aquest recursos, com el porcí o engreix de vedells, i que el mercat no ha repercutit aquest augment en el preu de la carn. En el cas de boví de llet no és tant greu per l'augment experimentat pel preu de la llet, encara que arrosseguen dèficits estructurals que no han evitat la recessió del sector. La recessió de caps de oví està sent molt intensa fruit del baix preu de mercat, però sobretot, per la sequera que estem vivint des de fa uns tres anys que augmentat el cost de l'alimentació dels ramats i afectat a la seva productivitat. Igualment la sequera i la debilitats de preus ha afectat molt la rendibilitat dels ramats de vaques en extensiu.

A més la societat està exigint uns nivell de control i traçabilitat a totes les produccions que han fet augmentar molt els requisits de certificació de la seguretat alimentària. També hi ha tot el paquet de mesures mediambientals que són de compliment obligatori per a la recepció del 100 % dels ajuts de la PAC, la anomenada condicionalitat. Això suposa un important cost en dedicació i diners pel ramader que el mercat no li reconeix mitjançant una valorització del producte. Per tant, per tal de no fer minvar la rendibilitat de l'explotació, una possible estratègia pot ser aprofitar tot aquest esforç és fer un producte de qualitat i diferenciar-lo de cara a la seva comercialització.

El sector agroramader té una importància estratègica de cara a la gestió i articulació del territori essencial. A més, un bon ventall de productes de qualitat lligats al territori és un actiu important de cara a la dinamització socioeconòmica del territori i a la seva promoció turística.

Malgrat això, fer el pas de diferenciar la qualitat d'una producció no és senzill. Cal reorganitzar la producció i definir una estratègia de distribució i comercialització del producte. Sense un acompanyament tècnic de proximitat, molts pagesos, no es veuran amb cor o no reeixiran.

Des del el Consorci del Lluçanès s’engega un programa de recolzament tècnic que es proposa una atenció individualitzada, fent una assessorament a la carta per tal de augmentar les facilitats i garanties d’èxit d’aquells empresaris agraris que optin per diferenciar la seva producció de cara al mercat.

Bernat Vilarasau i Alsina, director tècnic del Consorci del Lluçanès