22.10.08

Els Tolls de Sant Antoni, xerrada-audiovisual


El passat 26 de Setembre i dintre dels actes de la 3a Setmana i+ de Custòdia del Territori, es va celebrar a la Biblioteca municipal de Roquetes una xerrada audiovisual sobre els Tolls de Sant Antoni, organitzada per Graëllsia, Grup d’Estudis i Comunicació Ambiental, entitat de Custòdia del Territori de les Terres de l’Ebre.

Davant d’una vintena de persones la presidenta de l’entitat Vicky Carles, va fer una xerrada audiovisual desenvolupada en dos parts. Durant la primera, es va fer una presentació sobre el que representa la custòdia del territori, inicis, filosofia i la seva realitat actual arreu de Catalunya. Es va parlar de la tasca dels usuaris i/o propietaris dels espais naturals envers la seva conservació, i del paper de les entitats de custòdia, com a intermediàries i creadores de consciència ambiental entre la resta d’agents implicats en els processos de custòdia.

La segona part va versar sobre la importància natural i social dels Tolls de Sant Antoni i la necessitat de la seva recuperació i conservació.

Els Tolls de Sant Antoni, única surgència de l’ aqüífer de l’extensa plana de la Galera, situada a només 23 m snm en el mateix llit del barranc de Sant Antoni, manté un cabal permanent de quasi dos quilòmetres de llargada, catalogat al document IMPRESS com a riu mediterrani de cabal variable.
La seva importància biològica radica en haver -se convertit en un reservori d’espècies vegetals ja que funciona com a connector entre els Ports el riu Ebre i el seu Delta, i actua com a important banc de llavors. En quant a la fauna cal destacar l’enorme quantitat d’amfibis que utilitzen les basses per a la seva funció reproductora així com la seva importància com a lloc de nidificació d’aus migratòries. La zona es troba amenaçada per forts impactes i entre les problemàtiques detectades destaquen: la proliferació d’espècies invasores i la disminució de la vegetació autòctona com els baladres, l’acumulació d’escombraries, les accions agressives contra les aus protegides i la destrucció d’ habitats.


També es van recordar els usos que durant anys els habitants de Roquetes donaven als Tolls, ja que des del la Baixa Edat Mitjana, la zona va acollir un grup d’eremites que portaren a la construcció d’una capella que encara conserva les seves restes. Fou en aquest moment quan les persones grans que hi havia en la sala van esposar els seus records i les seves vivències de joventut als Tolls.

Al final de l’exposició es van explicar els treballs duts a terme fins ara, els nous projectes de recuperació presentats recentment a la subvenció de l’ACA amb el suport de la Mancomunitat de municipis de Tortosa y Roquetes i l’inici d’acords de custòdia fluvial amb alguns dels propietaris propers a la llera.

Vicky Carles, Graëllsia