6.10.08

Descoberta del patrimoni cultural i natural amb una visita guiada per l'estany de Sils


Diumenge 5 d'octubre, dia mundial de les aus, l'ajuntament de Sils va organitzar una visita guiada als estanys de Sils realitzada per Temporània, associació d'educació ambiental de la Selva, i el Col·lectiu Bisaroca. Ambdues entitats van transmetre els valors naturals i culturals dels estanys: la seva història, les seves incidències, la seva evolució, els projectes realitzats per a la seva recuperació, les actuacions actuals i les possibles perspectives per al futur, tot oferint una visió genèrica i global del conjunt de paràmetres i factors que integren l'espai.

L'acte es va iniciar al Centre d'Informació de l'Estany des d'on es va conduir als participants a una volta de dues hores llargues a l'entorn de la sèquia, les finques en custòdia d'Acciónatura, els aguaits, la llacuna permanent fins el mirador i la finca en recent acord de custòdia per part de l'ajuntament. La sortida va aplegar fins a una cinquantena d'assistents durant la visita, que van mostrar molt interès i agraïment. El Col·lectiu Bisaroca, amb la seva llarga experiència sobre el coneixement ornitològic i faunístic, va poder informar i mostrar als assistents la riquesa d'aus que pot allotjar l'estany de Sils, per la seva importància com a zona humida de transició i refugi durant l'època migratòria.

Els participants van expressar el seu convenciment i interès en la recuperació total de la zona inundable i els seus hàbitats, i va recolzar les actuacions que estaven duent a terme les entitats de custòdia com Acciónatura i el propi ajuntament, incidint que l'augment d'acords i la gestió integral és l'objectiu desitjable. Aquesta actitud ens va demostrar la importància de l'educació ambiental i la seva funció de promoció dels valors naturals i sensibilització en medi ambient.

Després del recorregut, i sota un sol de justícia, a la zona del mirador ens esperava un bon aperitiu que va concloure la trobada i va satisfer a tots els participants, a qui cal agrair la seva assistència i interès, esperant que ben aviat ens puguem trobar de nou fent camí a la descoberta de l'estany de Sils!

Elisabeth del Valle, xct*