6.10.08

Neteja d’escombraries de la llera del barranc de Riucós

La d'avui ha estat la segona matinal de neteja d'escombraries del barranc de Riucós que organitza l'associació naturalista Lo Trencalòs durant aquest any 2008. El tram on s'ha dut a terme aquesta activitat es troba a cavall dels municipis de Tremp i Talarn, a la comarca del Pallars Jussà.

La desena de voluntaris que ens hem aplegat al barranc hem omplert dos remolcs de tota mena de residus: runa (700 kg), ampolles de vidre, envasos de plàstic i llauna, sacs, petits electrodomèstics, ferralla i tota mena de petites andròmines que la gent ha anat abocant durant els darrers anys. Per bé que cada cop va a menys, al Pallars encara està massa viva la costum d'anar a llençar tot allò que no serveix als barrancs i afores dels pobles.

Aquesta neteja d'escombraries s'emmarca en un projecte de l'associació naturalista Lo Trencalòs de recuperació del tram baix del barranc de Riucós. Fins el moment s'ha iniciat la revegetació dels marges del barranc, s'ha senyalitzat un itinerari de natura circular des de Tremp, i s'han eliminat els principals abocaments de residus. Durant el 2009 es pretén continuar l'itinerari de natura fins un poble proper, revegetar més marges i evitar l'accés rodat per la llera.

S'ha aprofitat l'acte d'avui per donar a conèixer aquest projecte a un propietari d'una finca colindant al barranc, de gran interès pel seu estat d'abandó i les possibilitats de recuperació i d'integració dins de l'itinerari de natura. Després d'explicar-li què és la custòdia del territori i com podríem col·laborar en la gestió de la seva finca, hem acordat signar en breu un acord de custòdia per treballar plegats en la seva recuperació.

El balanç de la jornada ha estat molt positiu, el que ens engresca en continuar treballant per custodiar el territori !

Associació lo Trencalòs