14.10.08

Jornades de divulgació del patrimoni natural, històric i cultural de la Serra de Bellmunt, organitzades pel Grup de Recerca Aladrell


Divendres 3 d’octubre

El dia 3 d’octubre es va comptar amb Jordi Sargatal, president de la Fundació Territori i Paisatge, per inaugurar les jornades. En la seva xerrada explicà davant unes 70 persones com es pot convertir el paisatge en un element de creixement sostenible del territori, establint complicitats amb entitats i l’administració, i utilitzant algunes eines de custòdia.

Seguidament es presentà la web “Descoberta de la Serra de Bellmunt i Almenara” com a punt d’informació i divulgació del patrimoni que hi ha a en aquest espai natural, com ara: la geologia, la flora i vegetació, l’avifauna, història, arquitectura popular,...

Dissabte 4 d’octubre

El dia 4 al matí s’obrí la jornada amb la presència de diversos alcaldes de pobles que comparteixen la Serra de Bellmunt i Almenara i el President del Consell Comarcal de la Noguera, aquest acte de 20 minuts evidencià que l’acte organitzat era d’abast territorial.

A les 9:30 s’obrí pas als actes centrals de les jornades, 3 ponències de 40 minuts ens descobriren magistralment el patrimoni natural. Els ponents foren Andreu Serés (Geologia, relleus i sòls), Antoni Mayoral (Flora i vegetació de la Serra de Bellmunt i Almenara) i Joan Estrada (La importància ornitològica de la Serra de Bellmunt i Almenara en el context català).

Desprès d’un esmorzar ofert per la gent de Castellserà, el matí va continuar amb tres ponències de descoberta del patrimoni històric: Fent història a cop de martell a càrrec del Sr. Xavier Bermúdez, “Allò que van fer els moros” o la influència dels musulmans en la nostra cultura, a càrrec de la Sra. Marta Monjo i “La Serra d’Almenara a les acaballes de la reconquesta i plenitud medieval”, a càrrec del Sr. Prim Bertran i Roigé.

Finalment en Jaume Mateu Giral realitzà la ponència que tancà el matí “Els canals d’Urgell, transformació d’un territori”, fent un repàs a la història de la seva construcció i el profund canvi paisatgístic i social que significà per tot el territori.

Les xerrades fetes en base a un treball de recerca i investigació ratllaren a gran alçada, tant per la seva conducció com pel seu contingut, i foren molt aplaudides pels assistents. Al llarg del matí va passar força gent, fluctuant entre un mínim de 60 i un màxim de 85 persones.

Desprès del dinar que compartirem una seixantena de persones, començaren, a les 4 de la tarda, cadascuna de les 3 sessions paral·leles per tal de recollir percepcions, intercanviar experiències i valorar propostes de divulgació i conservació. Les tres sessions foren força dinàmiques i participatives, 20 assistents hi havia a la del Canal d’Urgell, 35 a la de Medi Natural i 30 a la de l’àmbit històric.

En la sessió de Medi Natural la gran i variada participació va enriquir el debat i la diversitat de propostes. Destaquem l’interès que despertà la intervenció i les propostes de custòdia que es proposaren per part d’en Jordi Pietx, participant a aquesta taula de treball.

Per tal de conduir la Sessió de Medi Natural es comptà amb el Sr. Josep Germain de la ICHN i per la dels Canals d’Urgell es comptà amb la Sr. Maribel Pedrol directora dels Espais Culturals dels Canals d’Urgell, la d’història fou conduïda per gent del mateix Grup de Recerca Aladrell.

La jornada fou clausurada per la Sra. Núria Buenaventura, directora general de Medi Natural. Les seves paraules de recolzament al Grup de Recerca Aladrell i a l’organització de les jornades foren acompanyades per una invitació a establir complicitats per tal d’avançar en la divulgació i conservació de la Serra de Bellmunt i Almenara.

Diumenge 5 d’octubre

Diumenge ens poguérem aixecar una mica més tard, a les 11:00 començava la jornada dedicada a l’Arquitectura Popular amb la benvinguda feta per la Sra. Maria Rosa Mora, presidenta del Consell Comarcal de l’Urgell, la qual manifesta la necessitat de conservar aquest patrimoni i la possibilitat de realitzar alguna sortida organitzada des del Consell Comarcal per tal de poder conèixer aquest patrimoni.

A continuació Vicent Loscos va realitzar la xerrada “Utilització de la pedra, origen i evolució a casa nostra" on posa de manifest la presència i gran riquesa existent sobre aquest patrimoni a les nostres contrades.

Seguidament es realitzar la taula rodona i debat “Divulgació i conservació de l’arquitectura popular” amb la participació de la Sra. Assumpció Vilaseca, dels Amics de l’Arquitectura Popular, gent de la “Fundació el Solà” de la Fatarella, la Sra. Maria Garganté, Històriadora d’art, Joan Ramon González Cap del Servei d’Arqueologia de l’Institut d'Estudis Ilerdencs, en Fèlix Martín, Mestre Picapedrer de la Floresta i en Jordi Parpal, representant del DMAH.

Fou una taula molt interessant, on es presentaren l’estat en què es troben les construccions de pedra, experiències de divulgació, la importància d’aquestes construccions i com encaixen dins d’aquest ric paisatge de la Serra de Bellmunt i Almenara, la necessitat de la implicació de l’administració per tal de poder conservar-les i algunes línies de treball. En aquest darrer dia la participació fou d’unes 60 persones.

Per nosaltres aquestes jornades han representat un esforç important que s’ha vist molt recompensat pels resultats i les sensacions que hem anat recollint en aquestes jornades. Ara tenim una bona base per seguir la nostra tasca, hem de fer un buidat, estudiar, poc a poc, tot el que s’ha dit i establir línies de treball i contactes per tal de continuar endavant.

Per acabar hem de dir que aquestes jornades han estat possible gràcies al recolzament, suport i participació de persones i entitats que com XCT ens han donat suport, a totes elles moltes gràcies i endavant amb la custòdia.


Ens veiem,

Grup de Recerca Aladrell