21.10.08

Els carboners, un ofici del bosc



El proppassat dia 27 de setembre de 2008, els municipis de l’Ametlla del Vallès, la Garriga i Figaró es van trobar en un acte a les Planes-vinyes, a tocar del Santuari de Puiggraciós. L’acte va girar entorn a la vida al bosc i els seus oficis més singulars, un d’ells, el carboneig.

A les 8 del matí, dels 3 municipis, van sortir caminades guiades que van transcórrer pels espais on s’havia realitzat de manera continuada durant segles l’activitat carbonera.

A les 10 del matí, les 3 columnes de caminants es van trobar a Planes-vinyes i es va procedir a realitzar un esmorzar a càrrec del cuiner Pep Salsetes. El menú va incloure plats típics de la cuina de subsistència que es practicava al bosc.

A les 11:30, el doctor Josep Maria Panareda, historiador especialitzant en aquesta temàtica, va impartir una xerrada titulada: l’home i el bosc. Un cop finalitzada la lliçó magistral del Dr. Panareda, es va procedir a realitzar un homenatge als carboners vius dels 3 municipis. Durant l’acte se’ls va fer entrega d’un record commemoratiu.

A continuació, es va procedir a realitzar una exhibició de valls tradicionals amb un grup de folk de les contrades.


Finalment, a les 2 del migdia es va realitzar un dinar amb plats típics de la cuina dels carboners –escudella escatxarrutada- . Al dinar hi van assistir 200 persones i al llarg de tot el dia, es calcula que es van superar els 300 assistents.

En paral·lel, durant tot el matí, els carboners de Cànoves, van realitzar una pila demostrativa de carbonet acompanyada d’estris de l’ofici.

Jordi Puig i Roca, Ajuntament de l’Ametlla del Vallès.