30.9.08

La jornada 'Custòdia del territori des de la perspectiva ecologista', a Gandia




Dissabte 27 es va celebrar la jornada 'Custòdia del territori des de la perspectiva ecologista' a la casa de cultura de Gandia, organitzada per l'Ajuntament de Gandia (Patrimoni Verd) i Avinença.
La jornada va transcórrer durant tot el dia, amb una participació d'aproximadament 40 persones que van presenciar les diferents xerrades i el taller participatiu de la vesprada.

Primer van presentar la jornada l'assessor del regidor de medi ambiet, Jesús Ribes i Pep Nebot, com a coordinador d'Avinença (http://www.custodiaterritori.org/). En segon lloc, Pep Nebot va resumir clarament què és la custòdia del territori i concretament va plantejar diferents possibilitats del perquè l'ecologisme no fa del tot seua la custòdia com a eina de treball. Posteriorment, Enric Mer, va explicar la tasca d'Agró en la marjal d'Almenara, i tots els projectes de custòdia del territori en que estan treballant, va fer un repàs de les principals organitzacions mundials que fan custòdia i va encetar un debat en torn a la ètica i l'acció directa. Després Xavier Ródenas va fer una ponència sobre el projecte Patrimoni Verd, custòdia a Gandia,(http://www.patrimoniverd.org/) a Gandia, del funcionament del projecte i dels resultats que s'estan obtenint. Per finalitzar el matí Roger Cremades, d'Ecologistes en acció, va encetar el debat en torn a la ètica i la custòdia des de la perspectiva ecologista i va mostrar diferents posicions en torn al tema debatut. El debat que es va encetar va ser enrequidor i un pas endavant cap al taller preparat per a la vesprada.

Abans de dinar, es va signar l'acord de custòdia d'una de les fitxes del catàleg de custòdia del territori Patrimoni Verd, els garrofers de marxuquera. La família Comas, va signar junt al representant del regidor i el president d'avinença un acord que permet una compensació econòmica (pagada amb la voluntarietat dels assistents a les jornades) i un assessorament municpal durant els propers 10 anys per un conjunt de 3 grans garroferes centenàries.

Per la vesprada Pep Nebot i Xavier Ródenas van coordinar un taller que va posar sobre la taula un bon grapat de propostes i de idees que resumirem en el document resum.

Durant la jornada una taula de venda de llibres mediambientals i d'informació a consultar va estar molt concurrit i animat.

Seguiu consultant la setmana de custòdia (http://www.custodiaterritori.org/) i participeu en les properes activitat. Animeu-se!

Recordar-vos a tots que el proper dissabte hi ha una visita guiada a una finca amb acord de custòdia a la Vall de Vernissa.

Endavant la custòdia del territori!

Xavier Ródenas, Ajuntament de Gandia