Diumenge 28 de setembre va tenir lloc una sortida guiada per la Serra dels Nerets que va durar tot el matí i s’inclou dintre de les Jornades Europees del Patrimoni i la 3ª Setmana de la Custòdia del Territori.
En un dia esplèndid, unes 50 persones es van trobar a les 9 h del matí als peus de la Serra dels Nerets per encetar una caminada a través del magnífic paisatge de la zona, durant la qual es van fer diverses aturades i es va atendre a les explicacions que il·lustraven la riquesa circumdant.
Un dels punts més interessants de la visita va ser el Clot de les Moles, una antiga cantera de la qual s’extreien pedres de molí i que cap dels visitants coneixia prèviament. Membres de l’EMD de Vilamitjana van explicar als assistents el procediment de tallar la pedra per aconseguir la típica forma arrodonida i la seva extracció. Es tracta d’una cantera de la qual han quedat força vestigis però fins ara aquest patrimoni ha romàs en el desconeixement popular, la qual cosa ha animat als responsables de l’EMD de Vilamitjana a cercar finançament necessari per reconèixer i donar a conèixer el valor d’aquesta infraestructura.
També van despertar un gran interès dels assistents les restes de la cabanera, espais actualment en desús, que generaren una gran quantitat de comentaris i de records de l’època en què la transhumància era una realitat important en aquestes terres.
Després d’unes vistes panoràmiques espectaculars de l’embassament de Sant Antoni i dels pobles que el rodegen i que esquitxen les ribes de la Noguera Pallaresa, es va efectuar una altra parada en un punt des del qual es pot observar el canyet d’alimentació suplementària per a certes aus rapinyaires, molt ben integrat al paisatge. Les explicacions giraren en torn a la biologia i morfologia de les diferents espècies que acudeixen al canyet – per poder distingir-les i conèixer certes pautes de comportament, alimentació, etc. – i com gràcies a la creació d’aquest espai s’evita la depredació de bestiar i les incursions dels rapinyaires als abocadors, a més a més de fomentar la reproducció de l’aufrany, el trencalòs i el recentment reintroduït voltor negre, que són les espècies que acudeixen al canyet.
L’Associació Naturalista del Pallars Jussà “Lo Trencalòs” i l’EMD de Vilamitjana realitzaran futures visites sobre el terreny de caràcter més tècnic per concretar altres punts d’interès del territori de Vilamitjana, en vista de l’èxit d’aquesta primera sortida que els alena a emprendre amb més força aquest tipus d’activitats.
Finalment, tots els assistents van poder observar les restes arquitectòniques de l’antiga ermita de Sant Bartomeu, integrades en el paisatge de la zona.
Departament de Recursos Naturals de l’Ajuntament de Tremp
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada