30.9.08

Els valors espirituals de la custòdia del territori

Estem a l'equador de la 3a Setmana i+ de la Custòdia! Avui es compleix el 5è dia d'aquesta edició que amb èxit i una alta participació acumula ja més de 40 actes de la mà d'experts, simpatitzants i enamorats de la custòdia.

Soc al tren en direcció Barcelona i observo un cop més el paisatge de camps de La Plana que comencen a sentir l'efecte de la tardor en el seu to grogenc, i al fons, un Montseny encara ben verd amb uns quants núvols suaus acariciant el Matagalls.

Respiro fons i intento sentir en la distància la serenitat i joia que emana d'aquest territori. Penso en tota la gent que està participant des de divendres d'aquest esdeveniment, la Setmana de la Custòdia, la nostra setmana!

I amb els que fins ara us heu animat a escriure a aquest bloc per explicar-nos les vostres experiències. I d'aquells que no ho heu deixat per escrit... avui ens han trucat a l'oficina per felicitar-nos per un dels actes que es van fer ahir i que han catalogat d'extraordinari i meravellós! Quin millor regal que aquest a la feina feta durant tot l'any perquè la Setmana fos el que és!

Torno a respirar profundament... i visc el privilegi de sentir-me part d'aquesta terra, i de poder-la vetllar.

I més enllà dels valors que ja tots tenim clars que ens ofereix el territori (valors naturals, culturals o paisatgístics) penso en els valors de pertànyer, de sentir-nos en pau amb la terra que habitem, de poder saborejar, tocar, olorar, i percebre intensament amb tots els sentits la mare natura... això que sento, en podriem dir els valors espirituals de la custòdia del territori? Se'n parla ben poc i avui els sento a flor de pell!

No deixeu de gaudir de la 3a Setmana i sobretot no us oblideu de viure la terra!

Sandra Carrera, xct*

La jornada 'Custòdia del territori des de la perspectiva ecologista', a Gandia




Dissabte 27 es va celebrar la jornada 'Custòdia del territori des de la perspectiva ecologista' a la casa de cultura de Gandia, organitzada per l'Ajuntament de Gandia (Patrimoni Verd) i Avinença.
La jornada va transcórrer durant tot el dia, amb una participació d'aproximadament 40 persones que van presenciar les diferents xerrades i el taller participatiu de la vesprada.

Primer van presentar la jornada l'assessor del regidor de medi ambiet, Jesús Ribes i Pep Nebot, com a coordinador d'Avinença (http://www.custodiaterritori.org/). En segon lloc, Pep Nebot va resumir clarament què és la custòdia del territori i concretament va plantejar diferents possibilitats del perquè l'ecologisme no fa del tot seua la custòdia com a eina de treball. Posteriorment, Enric Mer, va explicar la tasca d'Agró en la marjal d'Almenara, i tots els projectes de custòdia del territori en que estan treballant, va fer un repàs de les principals organitzacions mundials que fan custòdia i va encetar un debat en torn a la ètica i l'acció directa. Després Xavier Ródenas va fer una ponència sobre el projecte Patrimoni Verd, custòdia a Gandia,(http://www.patrimoniverd.org/) a Gandia, del funcionament del projecte i dels resultats que s'estan obtenint. Per finalitzar el matí Roger Cremades, d'Ecologistes en acció, va encetar el debat en torn a la ètica i la custòdia des de la perspectiva ecologista i va mostrar diferents posicions en torn al tema debatut. El debat que es va encetar va ser enrequidor i un pas endavant cap al taller preparat per a la vesprada.

Abans de dinar, es va signar l'acord de custòdia d'una de les fitxes del catàleg de custòdia del territori Patrimoni Verd, els garrofers de marxuquera. La família Comas, va signar junt al representant del regidor i el president d'avinença un acord que permet una compensació econòmica (pagada amb la voluntarietat dels assistents a les jornades) i un assessorament municpal durant els propers 10 anys per un conjunt de 3 grans garroferes centenàries.

Per la vesprada Pep Nebot i Xavier Ródenas van coordinar un taller que va posar sobre la taula un bon grapat de propostes i de idees que resumirem en el document resum.

Durant la jornada una taula de venda de llibres mediambientals i d'informació a consultar va estar molt concurrit i animat.

Seguiu consultant la setmana de custòdia (http://www.custodiaterritori.org/) i participeu en les properes activitat. Animeu-se!

Recordar-vos a tots que el proper dissabte hi ha una visita guiada a una finca amb acord de custòdia a la Vall de Vernissa.

Endavant la custòdia del territori!

Xavier Ródenas, Ajuntament de Gandia

Custòdia del territori i patrimoni europeu als Nerets de Vilamitjana



Diumenge 28 de setembre va tenir lloc una sortida guiada per la Serra dels Nerets que va durar tot el matí i s’inclou dintre de les Jornades Europees del Patrimoni i la 3ª Setmana de la Custòdia del Territori.

En un dia esplèndid, unes 50 persones es van trobar a les 9 h del matí als peus de la Serra dels Nerets per encetar una caminada a través del magnífic paisatge de la zona, durant la qual es van fer diverses aturades i es va atendre a les explicacions que il·lustraven la riquesa circumdant.

Un dels punts més interessants de la visita va ser el Clot de les Moles, una antiga cantera de la qual s’extreien pedres de molí i que cap dels visitants coneixia prèviament. Membres de l’EMD de Vilamitjana van explicar als assistents el procediment de tallar la pedra per aconseguir la típica forma arrodonida i la seva extracció. Es tracta d’una cantera de la qual han quedat força vestigis però fins ara aquest patrimoni ha romàs en el desconeixement popular, la qual cosa ha animat als responsables de l’EMD de Vilamitjana a cercar finançament necessari per reconèixer i donar a conèixer el valor d’aquesta infraestructura.

També van despertar un gran interès dels assistents les restes de la cabanera, espais actualment en desús, que generaren una gran quantitat de comentaris i de records de l’època en què la transhumància era una realitat important en aquestes terres.

Després d’unes vistes panoràmiques espectaculars de l’embassament de Sant Antoni i dels pobles que el rodegen i que esquitxen les ribes de la Noguera Pallaresa, es va efectuar una altra parada en un punt des del qual es pot observar el canyet d’alimentació suplementària per a certes aus rapinyaires, molt ben integrat al paisatge. Les explicacions giraren en torn a la biologia i morfologia de les diferents espècies que acudeixen al canyet – per poder distingir-les i conèixer certes pautes de comportament, alimentació, etc. – i com gràcies a la creació d’aquest espai s’evita la depredació de bestiar i les incursions dels rapinyaires als abocadors, a més a més de fomentar la reproducció de l’aufrany, el trencalòs i el recentment reintroduït voltor negre, que són les espècies que acudeixen al canyet.

L’Associació Naturalista del Pallars Jussà “Lo Trencalòs” i l’EMD de Vilamitjana realitzaran futures visites sobre el terreny de caràcter més tècnic per concretar altres punts d’interès del territori de Vilamitjana, en vista de l’èxit d’aquesta primera sortida que els alena a emprendre amb més força aquest tipus d’activitats.

Finalment, tots els assistents van poder observar les restes arquitectòniques de l’antiga ermita de Sant Bartomeu, integrades en el paisatge de la zona.

Departament de Recursos Naturals de l’Ajuntament de Tremp

Passejada fotogràfica per l’Alta Garrotxa, a Tortellà


Dissabte 27 de setembre es va celebrar una passejada fotogràfica per l’Alta Garrotxa, concretament a l’entorn de Tortellà des de 2/4 d’11 del matí fins a les 12 del migdia, organitzada per la Sara Sánchez i l’Inès Carrillo del Consorci de l’Alta Garrotxa, totes dues presents a l’activitat. La passejada està emmarcada dins la 3a Setmana i+ de la Custòdia del Territori i va precedir el lliurement de premis del V Concurs de Fotografia de l’Alta Garrotxa i la 2a Acordionada de Tortellà.

Àlvar Farré, un fotògraf professional de la comarca, va dirigir la passejada, acompanyat per una vintena de fotògrafs aficionats. Durant el recorregut ens va explicar i vam aplicar algunes tècniques per obtenir bones fotografies de paisatge, natura i d’elements singulars.

Ens van ensenyar a immortalitzar instants com el vol d’una papallona; i paisatges i patrimoni cultural com bales de palla, cases de pagès i faroles amb la llum adient. Una activitat molt recomanable per aficionats a la fotografia i simpatitzants de la custòdia ja que ens van donar trucs per captar els millors racons en custòdia.

A les 12 vam assistir al lliurement de premis del concurs i a la inauguració de l’exposició de les fotografies presentades a aquest concurs que s’exposaran fins el desembre amb horari de 2/4 de 10 del matí fins a 2/4 de 9 del vespre al Casino de Tortellà. L’acte fou presidit per l’alcalde del municipi, el Sr. Joaquim Manté i pel president del Consorci de l’Alta Garrotxa, el Sr. Miquel Palomeras, qui va destacar el fet que en l’edició d’enguany s’havia assolit el màxim de participació, amb un total de 78 originals presentats. L’acte va comptar amb uns 80 assistents.

Inès Carrillo, directora tècnica del Consorci de l’Alta Garrotxa, fa formar part del jurat que va decidir que els títols guanyadors fossin Finestra a Talaixà, Cingle de les Gralles, Sec, Sant Aniol d’Aguja, Llera, Sant Feliu de Riu i Terra Aspra.

Més d’un “passejador fotogràfic” va demanar on seria la segona edició de la passejada i des de la xct també comptem poder repetir en la següent edició!

Núria Vila i Cabanas, xct*

29.9.08

El grup de treball de custòdia marina de la xct presenta la seva exposició

El passat divendres, just una estona abans que s'inaugurés a Manresa la III setmana i + de la custòdia, el grup de treball de custòdia marina va presentar una vistosa exposició que explica de què va això de la custòdia marina.

A l'acte de presentació, que va tenir lloc al Consorci El Far situat a la Barceloneta, hi van assistir 6 persones, però cal dir que va ser un públic molt atent i òbviament van fer un munt de preguntes!!


Pels que no vareu poder assistir a l'acte, us recordo que aquesta exposició es podrà visitar durant tota la setmana al Consorci El Far, de dilluns a divendres de 9 del matí a 7 de la tarda. A partir de dissabte, i en motiu del Congrés Mundial de la Natura, l'exposició es traslladarà al veler que el grup de custòdia custòdia marina tindrà al Port Vell per tal que experts en conservació d'arreu del món puguin saber què fem les entitats catalanes per la conservació marina.

Us hi esperem!!

Guillem Mas
Coordinador del grup de treball de custòdia marina de la xct

Observant aranyes en una finca amb acord de custòdia.


Dissabte dia 27, guiats per l'Albert, un expert en el món de les aranyes, i pel Grup de Naturalistes d'Osona, vàrem poder veure unes 12 famílies diferents d'aranyes i 25 espècies, tot passejant per la finca del Castell de Vilagelans, a Gurb.

El dia ens va acompanyar i el grup de 35 persones, de totes les edats i procedències (dos integrants vinguts de Cambridge i Brighton), vàrem gaudir durant les 4h que va durar la recerca i posterior identificació de les espècies capturades (i tornades a deixar en el seu hàbitat).

Vull destacar l'important col·laboració de la mainada, que amb els tubs amb filtre al capdavall no van parar de xuclar i caçar des de l'aranya "tigre" (la mes vistosa) fins a els múltiples "araneids" que tots vam acabar coneixent.

Ens van sorprendre, també, els caus amb tapa d'alguna espècie i les múltiples històries que ens va explicar l'Albert sobre aquests món tant fascinant i desconegut per molts de nosaltres.

Resumint, una sortida dins al 3a Setmana i+ de la custòdia del territori molt enriquidora, distreta i aconsellable per viure la terra, i de pas descobrir-la!

Montse Camps i Mas, xct*

28.9.08

Voluntaris de custòdia a la Fonollera i la Gola del Ter (Baix Empordà)



Aquest matí 20 voluntaris hem estat col·locant 100 metres de tanques que canya que ajudaran a fixar les dunes de la platja de Torroella de Montgrí, a la Fonollera i al costat de la Gola del Ter. També hem sembrat llavors de lliri de mar a tocar la tanca, un experiment que caldrà veure si té èxit. Per acabar hem netejat la brossa a les dunes.

Ens hi ha convidat l'associació NEREO, amb seu a Begur, que manté un acord de custòdia amb el propietari de les closes de la Fonollera, un interessant hàbitat de reraduna. Però avui hem estat a les dunes, on NEREO actúa dins el domini públic de la platja, amb tots els permisos corresponents, que no són pas pocs.

Has fet mai de voluntari en un indret en custòdia? Si no ho has fet t'ho recomano, crec que és una de les millors maneres d'atansar-se a la custòdia del territori. Ajudes, aprens, t'ho passes bé i te'n vas amb la sensació d'haver fet quelcom realment útil. A més, el fet de reunir-te tot de gent per fer una contribució per la natura et fa sentir que som molts els qui creiem que la natura mereix un respecte i una cura. I hem fet molta feina! 5 metres de duna recuperada per cada participant!

Vaja, que la propera oportunitat de voluntariat per la custòdia no us la podeu perdre. Us ho recomano!

Jordi Pietx, xct*


27.9.08

Un pont de custòdia entre Manresa i València, passant pel Pirineu


Fa escasses hores que l'ambientòleg Xavier Sabaté (X3 Estudis Ambientals) i la periodista Maria Josep Picó han conduit la videoconferència entre el teatre Kursaal de Manresa i l'Institut del Territori a València amb la qual s'ha inaugurat formalment la 3a setmana. Així ha començat un acte càlid i intens, en el qual han participat els presidents d'Avinença, Josep Nebot, i de la xct, Cristina Sánchez (SEO/BirdLife), la directora general del medi natural, Núria Bonaventura, i la regidora de medi ambient de Manresa, Alba Alsina. La Núria Vila, coordinadora de la 3a setmana, ha presentat els 97 actes previstos i la seva lectura de les 50 entitats i institucions que organitzen actes arreu del país ens ha fet prendre consciència de la dimensió de tot plegat.

El Pont d'Arcalís ha presentat les lletres i les músiques del Pirineu i de més enllà, amb cançons originàries d'alguns dels indrets on tindrà lloc la setmana o on la custòdia també es present: Mequinensa, la Granja d'Escarp, Sapeira, Barruera o Llessuí, per citar-ne alguns.

La Sandra Carrera ha lliurat una moixera de guilla (Sorbus aucuparia) a l'Artur, cantant i ànima del grup, fent honor a la tradició que ja ve del 2004, quan Roger Mas es va endur cap a Solsona un boix, que avui encara custodia. Ens han assegurat que aquest dissabte 27 de setembre la moixera es plantaria en una borda de la vall del Cadí, on en tindran cura els músics del grup.

26.9.08

Arrenquem!

Aquesta tarda a la Barceloneta, les Gavarres, i Roquetes (Baix Ebre), tres extrems cardinals del principat, arrenca la setmana més ambiciosa que fins ara hem organitzat. Al vespre les ciutats de València i Manresa simultanejaran la inauguració de la setmana amb una vídeoconferència que fara de pont d'amistat entre la XCT i Avinença, entre el Principat i el País Valencià.

Amb aquesta primera nota al bloc vull animar a tothom a Viure la terra, però sobretot vull agrair molt a totes les persones i organitzacions, començant pels professionals i voluntaris de totes les entitats de custòdia i demés ens públics i privats que fins el dia 5 estareu fent possible la setmana arreu dels Països Catalans, a les institucions que ens doneu suport, i especialment avui a l'Ajuntament de Manresa, que farà possible també la inauguració més espectacular que fins ara ha tingut la setmana. I als equips tècnics de la XCT i Avinença, gràcies als quals tot es connecta, i la xarxa de custòdia del territori esdevé una realitat palpable durant 10 dies amb 100 actes per totes les terres de parla catalana.

Gaudiu, apreneu, i conserveu. La setmana és vostra. La custòdia és per a tota la societat i per a tot el planeta Terra.

Jordi Pietx, xct*

21.9.08

Ja arriba la 3a Setmana i+ de la custòdia del territori


La 3a Setmana i+ de la custòdia del territori està a punt de començar i des de la xct, i en extensió, des de totes les entitats organitzadores i col·laboradores us animem a participar-hi!!

Divendres que ve, dia 26, s’inicia la 3a edició d’aquesta campanya de difusió i participació ciutadana per conèixer de ben a prop la custòdia del territori i els projectes que les entitats de custòdia amb col·laboració amb els propietaris i usuaris del territori estan duent a terme.

Durant 10 dies, des del proper 26 de setembre fins el 5 d’octubre, la 3a Setmana i+ de la custòdia del territori us convida a gaudir dels 100 actes que tindran lloc arreu dels Països Catalans organitzats per més de 40 entitats que realitzen una tasca única en la millora i la preservació del nostre territori.

Amb el missatge Viu la terra! us convidem a tots i totes a descobrir, experimentar, sentir, estimar, i sobretot, a tenir cura del nostre patrimoni natural, cultural i social.

Des de la xct creiem que per tenir cura de la terra cal viure-la en primera persona, i qui millor que les entitats de custòdia per acompanyar-vos en aquesta experiència que segur voldreu repetir!!

Xerrades sobre natura i gestió responsable del territori, visites guiades a espais en custòdia, tallers de pintura i fotografia, exposicions sobre custòdia del territori i custòdia marina, la celebració del Dia Mundial de les aus, així com jornades de voluntariat i neteja, o sortides per descobrir indrets únics, són algunes de les activitats que trobareu a l’agenda de la 3a Setmana i que tindran lloc al Principat, País Valencià, Menorca, Catalunya Nord, Franja de Ponent, i l’Alguer.

I no us perdeu l’acte d’inauguració de la 3a Setmana organitzat conjuntament amb l’ajuntament de Manresa i on podrem gaudir de la música de la popular formació de folk El Pont d’Arcalís. Feu click aquí per comprar l'entrada per la inauguració

La 3a Setmana i+ de la custòdia del territori compta amb el suport de totes les entitats organitzadores d’actes, la Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, i Diputació de Lleida. I hi ha col·laborat l’ajuntament de Manresa, Avinença, El Pont d‘Arcalís, i Presència com a mitjà de comunicació.

A més del suport regular que la xct rep del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social Caixa Catalunya, i la Universitat de Vic.

Volem que aquest bloc sigui un espai més de trobada dels amants de la natura i la seva biodiversitat i de tots aquells que creieu en la custòdia del territori.

Per això us demanem que hi participeu i ens expliqueu la vostra experiència, opinió o comentari sobre la 3a Setmana i+ de la custòdia del territori!!

Podeu trobar tota la informació que desitgeu i el programa de la 3a Setmana i+ de la custòdia del territori a > www.setmanacustodia.cat